Preventieve gezondheidszorg kan ernstig ziek zijn voorkomen
- 4-2-2022
Door Covid-19 stond ons leven min of meer stil. We bleven zoveel mogelijk thuis. Naast recreatieve evenementen werden ook medische afspraken uitgesteld. Vooral preventieve controles, omdat we deze minder noodzakelijk vinden en nog nergens last van hebben. Voor de korte termijn een verstandig besluit. Om op de lange termijn problemen te voorkomen, is het verstandig om de preventieve gezondheidsonderzoeken weer te ondergaan zodra dat mogelijk is.
Wees eens eerlijk, ga jij graag naar de dokter? De meeste mensen gaan het liefst zo min mogelijk. Preventieve gezondheidsonderzoeken worden daardoor vaak overgeslagen. We gaan alleen naar de dokter als we ons echt niet lekker voelen. Door wetenschappelijk onderzoek en met de nieuwste technologieën kunnen verdachte situaties steeds eerder ontdekt worden. In veel gevallen kan een ernstig ziektebeeld worden voorkomen dankzij de preventieve controle.
Hoe staan Nederlanders tegenover preventief gezondheidsonderzoek?
In het jaarlijkse gezondheidsonderzoek dat door Stada uitgevoerd wordt in Europese landen waaronder Nederland, is aandacht besteed aan preventieve gezondheidsonderzoeken. Hieruit blijkt dat Nederlanders preventieve onderzoeken minder belangrijk vinden dan andere Europeanen. Portugal is een schoolvoorbeeld waar één op de twee inwoners zich regelmatig laat screenen.
Door Covid-19 hebben veel Europeanen niet-essentiële doktersbezoeken vermeden. Bijna één op de vijf Europeanen geeft aan een afspraak te hebben uitgesteld of helemaal te hebben afgezegd uit angst voor infectie. In Nederland heeft één op de tien preventieve gezondheidscontroles uitgesteld.
Waarom zijn preventieve gezondheidsonderzoeken belangrijk?
Het woord preventief zegt het al, voorkomen. Met preventieve gezondheidsonderzoeken proberen we te voorkomen dat mensen onnodig ziek worden. Vroege symptomen van ernstige ziektes worden vaak niet zomaar opgemerkt of we zijn ons niet bewust van het risico. Daar kunnen preventieve medische controles een uitkomst bieden. Zorgprofessionals zijn bekend met de symptomen en kunnen na een diagnose direct in actie komen. Door snelle behandeling wordt, in veel gevallen, de grootste schade voorkomen.
Vanuit de overheid worden voornamelijk bevolkingsonderzoeken geïnitieerd voor ziekten zoals kanker. Maar voor stressgerelateerde aandoeningen geldt ook dat, wanneer ze in een vroeg stadium ontdekt worden, onnodig lijden bespaart kan blijven. Let daarom extra goed op jezelf en de mensen om je heen en stel een bezoek aan de huisarts niet langer uit.
Welke bevolkingsonderzoeken zijn er?
In Nederland worden verschillende periodiek bevolkingsonderzoeken aangeboden. Bekende voorbeelden bij volwassenen zijn de onderzoeken naar borstkanker, baarmoederhalskanker en darmkanker. Kinderen van 0 - 4 jaar brengen met regelmaat een bezoek aan de consultatiebureaus. Ook deze bezoeken vallen onder bevolkingsonderzoeken. Voor welk onderzoek je uitgenodigd wordt en hoeveel tijd er tussen deze onderzoeken zit, hangt af van het type onderzoek, leeftijd, geslacht en erfelijke aanleg.
Wat kun je zelf doen?
Deelname aan bevolkingsonderzoeken is aan te raden. Je kunt wachten op een oproep van de overheid maar je kunt ook zelf in actie komen. Maak bijvoorbeeld één keer per jaar een afspraak bij de huisarts voor een algemene controle. Door bloed te prikken kunnen onder andere hartaandoeningen, diabetes en vitaminegebrek opgespoord worden.
Wil je nog meer doen om je gezondheid te monitoren? Dan kun je ook kiezen voor gezondheidstesten. Bij de apotheek zijn bijvoorbeeld cholesteroltesten te koop. Op de website van het RIVM lees je meer over gezondheidstesten.
Bronnen: Stada Health Report 2021, RIVM, Salto.nl